Som Alternativa i el Front Republicà


(versió en PDF)

El passat dijous 14 es feia públic l’acord de Som Alternativa, Poble Lliure i Pirates de Catalunya per presentar una coalició per a les eleccions generals del 28A. A continuació expliquem els antecedents i els motius polítics d’aquesta iniciativa.


Antecedents

El naixement de Som Alternativa va estar marcat pels fets de l'1 d'octubre i la posterior aplicació del 155, la dissolució del Parlament i la convocatòria d'eleccions imposades pel Govern del PP.

L'associació va néixer de la mà, entre d'altres, de persones que fins pocs dies abans, formaven part de la direcció de Podem Catalunya. Una direcció que davant la convocatòria d'eleccions per al 21D, va fixar una posició molt clara: la convocatòria era excepcional i per això "calia parlar amb totes les forces -independentistes i no independentistes- per fer front al cop del 155". Aquesta postura va comportar una ruptura definitiva entre aquella direcció de Podem Catalunya i els dirigents de Podemos a Madrid. Som Alternativa va néixer per poder seguir treballant per fer realitat aquesta unitat entre independentistes i no independentistes, tenint clar que, davant l'autoritarisme, cal treballar plegats. Fruit d'aquesta concepció, el manifest afirmava que les eleccions del 21D no eren "unes eleccions normals" i que "la seva excepcionalitat és un repte per als partits i una oportunitat per a totes i tots".

Partint d'aquesta convicció, al llarg de les següents setmanes Som Alternativa es va reunir amb diverses organitzacions i partits (entre elles ERC, CUP i Procés Constituent) per explorar la possibilitat de traduir la nostra reflexió política en una proposta electoral. Aquell intent no va reeixir i Som Alternativa va decidir no participar a les eleccions del 21D.


La convocatòria i les converses

El 15 de febrer Pedro Sánchez va fixar el 28A com a data per celebrar eleccions generals. Davant d’aquesta convocatòria, des de Som Alternativa vam considerar que la situació d’excepcionalitat política continua absolutament vigent i que, per això, torna a ser necessària una reflexió compartida entre forces independentistes i no independentistes compromeses amb el dret d’autodeterminació de Catalunya. Al llarg de les següents setmanes vam reunir-nos amb la CUP i Procés Constituent. També vam emplaçar ERC, però no vam obtenir resposta. El diumenge 10 de març, la CUP va prendre la decisió de no participar a les eleccions. Malgrat això, vam continuar treballant per fer possible una candidatura el més àmplia possible. Així, els dies següents vam establir converses amb Pirates de Catalunya i Poble Lliure, dues organitzacions que expressaven la seva intenció de concòrrer a les eleccions. Fruit d’aquestes converses, el dijous 14 de març es feia públic l’acord de coalició i al dia següent presentàvem el Front Republicà i els seus objectius.


Objectius

La candidatura sorgeix de dues preguntes molt clares: 1) Val la pena presentar-se a les eleccions generals? En el cas que la resposta sigui afirmativa 2) Què haurien de fer els diputats un cop estiguessin al Congrés?

La primera consideració que fem des de Som Alternativa té a veure amb el que va passar a Catalunya els dies 1 i 3 d’octubre: quan la gent es mou, el Règim del 78 tremola. Entenem que la manera més efectiva, més radical, per avançar en drets socials i polítics, no són uns quants diputats i diputades, ni les declaracions de parlaments i partits, sinó la gent mobilitzada i massivament desobedient. Creiem que qualsevol proposta electoral que no reconegui explícitament aquesta realitat és un intent de tancar des de dalt el que milions de persones -independentistes i no independentistes- van obrir des de baix els dies 1 i 3 d’octubre. Fruit d’aquesta reflexió, entenem que uns quants diputats més o menys al Congrés no marcaran la diferència.

A partir d’aquí, i com a resposta a la primera pregunta formulada (cal presentar-se?), des de Som Alternativa entenem la necessitat de presentar-se a les eleccions del 28A com una tàctica al servei de l’esperit popular i desobedient de l1 i el 3 d’octubre.

Aquesta tàctica té a veure amb dues qüestions de fons: una qüestió merament aritmètica i una altra profundament política. L’aritmètica parlamentària espanyola sortint del 28A dibuixa tres possibles escenaris: el primer, un triomf del tripartit de dretes (PP, Cs i Vox). El segon, una possible suma entre Cs i PSOE. El tercer, un PSOE que necessiti de Podemos i els partits independentistes i sobiranistes per formar govern. És en aquest escenari on la nostra intervenció pot ser decisiva.

Si el PSOE necessita els vots de la gent que l’1-O i el 3-O va defensar la democràcia davant la violència d’Estat, el PSOE haurà d’escoltar aquesta gent. I des de Som Alternativa entenem que el que està dient aquesta gent (i la major part de la societat catalana) és que ja n’hi ha prou de presó, repressió i exili. I que ja n’hi ha prou de no poder decidir sobre el nostre futur polític. Per això, creiem que aquestes dues demandes (stop repressió i autodeterminació) han de ser innegociables i, en cas de no obtenir resposta, els nostres diputats no poden donar suport Pedro Sànchez per ser president del Govern. Aquesta és la qüestió arimètica per la qual demanem el màxim recolzament electoral el 28A.

Pel que fa a la qüestió política, entenem que les forces que volem trencar amb el Règim del 78 no podem de cap manera acceptar el xantatge que diu que “cal recolzar el PSOE per tal que no vingui la dreta”. Aquest xantatge forma part essencial del sistema polític que va ser impugnat a les places el 15M de 2011. Estem d’acord que l’arribada al poder de forces cada cop més properes al feixisme és un problema d’enorme magnitud, però no entenem que el PSOE sigui cap garantia per fer-hi front. Alguns exemples: és veritat que les propostes sobre immigració del PP i Ciutadans són inhumanes. Però les accions del PSOE ho son igualment. El bloqueig de vaixells d’auxili que avui està provocant la mort d’homes, dones i nens és una decisió presa pel PSOE. És veritat també que les polítiques econòmiques i socials de la dreta reaccionària son una amenaça real sobre les classes populars. Però això no ens ha d’impedir veure que és el PSOE qui manté vigent la reforma del 135 (pactada amb el PP i denunciada pel 15M com un “cop d’Estat”), és el PSOE qui manté la Reforma Laboral salvatge del PP, és el PSOE qui manté vigent la Llei Mordassa, qui es nega a regular el preu del lloguer i que es nega a universalitzar l’atenció sanitària.

Efectivament el tripartit de dretes és una amenaça seriosa pels drets polítics i nacionals arreu de l’Estat. Però és innegable que el PSOE no ofereix cap garantia. És el PSOE qui va votar amb el PP a favor del 155. És el PSOE qui va ser “lleial” al PP durant la repressió que vam patir milions durant l’1-O. És el PSOE qui es nega a investigar la violència massiva que vam patir aquell dia i qui acusa de “rebel·lió” els líders independentistes.

És per tot això, que des de Som Alternativa entenem que no podem acceptar el xantatge de “o PSOE o ultraderecha”. Sense una aturada immediata de la repressió i sense el reconeixement immediat del dret d’autodeterminació, els diputats i diputades de la nostra coalició no donaran suport a un govern del PSOE. I davant el xantatge, entenem que cal donar-li la volta: és el PSOE qui haurà de decidir: o escolta la demanda massiva del poble de Catalunya o deixa el camí obert a l’ultradreta. És el PSOE qui ha de decidir: o democràcia o ultradreta.

Per últim, la coalició reflecteix un dels motius que donen naixement a Som Alternativa com a organització: independentistes i no independentistes podem fer front comú per lluitar contra l’autoritarisme i l’assoliment del dret d’autodeterminació. Davant el mur que representa el Règim del 78, cal fer força plegats. Entenem que aquest és el camí per descavalcar la corrupta monarquia borbónica. De fet, ja ho vam veure l’1-O i el 3-O: el règim tremola quan ens unim. Aquells dies independentistes i no independentistes vam fer tremolar el règim actuant i desobeïnt des de la pluralitat. Des de Som Alternativa entenem que la coalició Front Republicà respon a aquest esperit.
Som Alternativa i el Front Republicà Som Alternativa i el Front Republicà Reviewed by Alternativa on marzo 18, 2019 Rating: 5
Con tecnología de Blogger.