Som Alternativa i el 28A

El 12 de novembre de 2017 es va presentar l'associació Som Alternativa amb un manifest titulat "Una alternativa insubmisa i constituent". El naixement de Som Alternativa va estar marcat pels fets de l'1 d'octubre i la posterior aplicació del 155, la dissolució del Parlament i la convocatòria d'eleccions imposades pel Govern del PP.

L'associació va néixer de la mà, entre d'altres, de persones que fins pocs dies abans, formaven part de la direcció de Podem Catalunya. Una direcció que davant la convocatòria d'eleccions per al 21D, va fixar una posició molt clara: la convocatòria era excepcional i per això "calia parlar amb totes les forces -independentistes i no independentistes- per fer front al cop del 155". Aquesta postura va comportar una ruptura definitiva entre aquella direcció de Podem Catalunya i els dirigents de Podemos a Madrid.

Som Alternativa va néixer per poder seguir treballant per fer realitat aquesta unitat entre independentistes i no independentistes que tinguin clar que, davant l'autoritarisme, cal treballar plegats. Així ho recollia el manifest fundacional: "Una proposta que interpel·li a aquells i aquelles que se sentiren representades per l'esperit de Mover Ficha i el 15M, que no discrimini ningú pel seu sentiment nacional, i englobi tothom compromès amb la democràcia real, fora de lògiques identitàries que separen els pobles i les persones" El manifest també assenyalava les jornades de l'1-O i el 3-O com el naixement d'alguna cosa nova a Catalunya: "Sindicats, col·lectius llibertaris, moviments socials, republicans, independentistes i no independentistes, junts per defensar la dignitat de Catalunya davant la brutalitat de les forces de l'Estat".

Fruit d'aquesta concepció el manifest afirmava que les eleccions del 21D no eren "unes eleccions normals" i que "la seva excepcionalitat és un repte per als partits i una oportunitat per a totes i tots". Partint d'aquesta convicció, al llarg de les següents setmanes Som Alternativa es va reunir amb diverses organitzacions i partits (entre elles ERC, CUP i Procés Constituent) per explorar la possibilitat de traduir la nostra reflexió política en una proposta electoral. Aquell intent no va reeixir i Som Alternativa va decidir no participar a les eleccions del 21D. El comunicat on ho vam anunciar concloïa: "Sigui com sigui, entenem que el moment actual exigirà, també després del 21D, seguir construint espais de lluita, de defensa radical de la democràcia".

Malgrat no haver pogut configurar la nostra proposta en un espai electoral, Som Alternativa va continuar treballant activament durant tota la campanya per fer visible una lectura política que crèiem (i creiem) imprescindible: la necessitat de treballar plegats davant el Règim del 78. Vam participar en actes de diverses organitzacions per aportar el nostre gra de sorra per parar els peus al bloc del 155 a les urnes. Vam participar en actes amb ERC, Òmnium, ANC i, juntament amb la CUP i Procés Constituent, el 15 de desembre de 2017 vam presentar el manifest "Derrotem el 155. Guanyem la República".

El 2 de juliol de 2018) Som Alternativa va fer públic un comunicat on anunciàvem el registre d'un partit polític de nom Som Alternativa amb l'objectiu de poder treballar a nivell municipal amb els diversos nuclis i assemblees de tot el territori que també s'havien desvinculat de Podem després de la intervenció del partit des de Madrid. Al comunicat fèiem les següents reflexions: "Cal radicalitat democràtica des de baix per fer front als Trump, Le Pen i Salvini del món"; "Cal Radicalitat democràtica des de baix per fer front als que han creat una Unió Europea d'esquena als seus pobles i als interessos de la gent"; "Cal radicalitat democràtica des de baix per superar als que a l'Estat Espanyol s'atrinxeren perquè res canviï"; "Cal radicalitat democràtica des de baix per a una Catalunya que es posa dempeus".

Des de llavors hem treballat per articular totes aquestes reflexions polítiques arreu del territori i avui, pocs mesos abans de les eleccions municipals, podem dir que en gran mesura ho hem aconseguit. Aquest 26M Som Alternativa estarà present en una gran diversitat de propostes fruit de pactes oberts amb candidatures ciutadanes, amb la CUP, amb ERC, amb sectors dels Comuns o de les Primàries de l'ANC. Una heterogeneïtat de la qual ens sentim molt orgullosos i que creiem que representa en gran mesura l'esperit del 3-O.

En mig d'aquest escenari apareixen les eleccions generals del 28A. Unes eleccions que ens porten a fer les següents reflexions:

  1. Des de Som Alternativa constatem que la situació al nostre país segueix sent absolutament excepcional. L'Estat no ha respectat els resultats del 21D, líders polítics i socials estan a la presó o a l'exili i milers de persones pateixen una constant criminalització i una onada repressiva intolerable. Un escenari d'excepció al que cal afegir el creixent front feixista i catalanofòbic que configuren PP, Cs i Vox.
  2. Davant aquest escenari que posa en risc els drets polítics i socials de tothom, cal tenir absolutament clar que la mobilització massiva i permanent és imprescindible. És per això que compartim amb Jordi Cuixart la convicció que la desobediència civil pacífica és una eina legítima i necessària per fer front al moment fosc que vivim. Així doncs, entenem que apostar per la via electoral com a única eina de canvi i lluita és absolutament inútil.
  3. A la vegada entenem que és perillós cedir cap espai de representació política al bloc del 155 i al feixisme i que malgrat les manifestes limitacions institucionals per donar respostes als problemes de la societat, tant en termes nacionals com socials, no podem desentendre'ns del repte que ens planteja la convocatòria del 28A.
  4. Creiem que per reflexionar sobre aquesta fita electoral cal assumir que els resultats del 28A condicionen el futur dels catalans i les catalanes, que és imprescindible tenir al centre de qualsevol proposta el fet que els drets socials i els drets polítics són absolutament indissociables, que el Règim del 78 es manifesta en la repressió política amb la mateixa contundència que ho fa quan desnona, privatitza, precaritza i criminalitza la protesta i que, per això, cal donar resposta global.

Partint d'aquestes reflexions, i amb la intenció de ser coherents amb la línia que Som Alternativa ha seguit des del seu naixement amb motiu de les eleccions del 21D, entomem el repte del 28A. Per fer-ho, al llarg de les pròximes setmanes establirem contacte amb organitzacions, col·lectius i partits per intentar trobar una manera efectiva de respondre col·lectivament i des de la diversitat al repte electoral que plantegen aquestes eleccions generals excepcionals.
Som Alternativa i el 28A Som Alternativa i el 28A Reviewed by Alternativa on febrero 23, 2019 Rating: 5
Con tecnología de Blogger.